Prima etapa : Lucruri de care am nevoie

Trebuie sa stim, ca nu putem sa facem un pas decisiv in viata fara sa avem un plan foarte bine pregatit. De aceea m-am si decis sa fac acest blog, sa aflu opinii, sa gasesc solutii la problemele care pot aparea pe viitor.

Am descoperit in trecut ca am facut niste greseli pe care le regret si acum , and am actionat impulsiv, decizii de a cumpara ceva care mi-a dat peste cap toate planurile viitoare.

Terenul (apa+electricitate)

Nu putem renunta de la inceput la electricitate, dar o putem produce cu ajutorul centralelor eoliene, putem face totul ECO, insa alegerea unei solutii de producere a energiei alternative necesita resurse financiare foarte mari, intrucat acest lucru nu este posibil momentan va trebui ca viitoarea locatie sa dispuna  de o sursa de energie, cel putin in apropiere( vor fi costuri ridicate pentru bransamentul la reteaua electrica iar pentru acest lucru va trebui sa iau in considerare o eventuala cheltuiala)

Inainte de achizitionarea unui teren, trebuie sa ma asigur ca solul respectiv este potrivit pentru culturile pe care doresc sa le fac, pentru ca acest lucru sa nu fie un impediment, voi contacta o firma care se ocupa cu analiza solurilor si voi cere o expertiza inainte de a face tranzactia.

Suprafata terenului

Intrucat nu voi produce alimente doar pentru mine, va  trebui sa  fac bani pentru cheltuielile aferente (taxe, electricitate, etc) o sa iau o suprafata mai mare de teren.

Estimez ca as avea nevoie de o suprafata de minimum 4 HA, unde voi realiza numai culturi rare, nicidecum culturi comune, grau, porumb, cartofi, vor fi culturi de acest tip pentru consumul propriu, pe suprafete mici, maxim 1000 mp2 pentru consumul propriu (rosii, ardei,cartofi, castraveti,dovlecei, patrunjel, marar, busuioc,fasole, pastai- boabe, ceapa, conopida,varza, ridichi, morcovi,praz, salata, spanac, vinete) , alte 1500 mp2 pentru animale, lucerna, porumb, grau, nu voi achizitiona animale multe, o sa detaliez mai jos cam la ce m-am gandit.

Pretul /ha agricol se invarte in jurul valorii de 1000-3000 EUro/ HA, in diferite zone ale tarii (anunturi din ziare, la fatza locului vor fi preturi mai mici, eventual voi negocia foarte mult)  insa eu doresc sa pot construi pe acel teren asa ca va trebui sa iau in considerare ca viitorul teren sa se poata scoate din circuitul agricol ( o suprafata de 300 mp2 cred ca ar fi suficienta,e un lucru legat de PUZ despre care nu stiu mai multe detalii) unde sa imi construiesc o locuinta, nu mare ca in filme, nu un big ranch, o simpla casuta 4 pereti (max 50 mp2), pentru ca acolo doar voi dormi, casa mea, va fi gradina mea, locul meu de munca, locul meu de meditatie.

Animalele

Cam dificil cu animalele, imi va fi foarte greu sa le sacrific pentru carne pentru ca ma voi atasa de ele dar imi trebuie proteinele din carne, o sa cresc initial niste gaini, 1 porc , un caine pentru paza si un cal care ma va ajuta la aratul terenului.

Grajd / Cotet

Calul are nevoie de spatiul lui, gainile la fel, porcul la fel, asa ca imi trebuie  o constructie adiacenta, compartimentata pentru cele 3 animale.

O alternativa la a construi totul de mai sus de la zero ar fi achizitionarea unei gospodarii taranesti, dar aceasta va fi in localitate, cu vecini pe care nu mi-i doresc, voi reduce considerabil suma necesara pe care va trebui sa o investesc in construirea de la zero. Cine stie ce imi rezerva viitorul, tin alternativa activa, NO MONEY means  alternativa.

Gospodariile la tara se pot achizitiona cu sume cuprinse intre 6500-15000 euro(anunturi din ziar) care au “de toate” grajd, locuinta veche, curent, apa dar au si vecini si suprafete mici de teren, pe care nu pot cultiva ceea ce mi-as dori iar un teren care se afla “la camp” nu mi se pare o solutie buna, in primul rand ca pot munci tot anul si apoi ma trezesc cu acei tarani care stau , o freaca si apoi iti fura recolta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: