Lucerna (Medicago sativa)-Prima cultura pe teren

Se spune despre lucerna ca are proprietati terapeutice deosebite deoarece contine beta-caroten, vitamina – B, C, D, E si K, minerale – potasiu, fier, calciu, fosfor.  In Romania este indeosebi cultivata ca planta furajera insa poate reprezenta si o cultura care pe viitor poate sa aduca un profit bunicel prin cultivarea acesteia  iar produsul finit poate fi vandut firmelor care proceseaza aceasta planta si il transforma in medicament.

Din intrebuintarile medicinale, produsul din lucerna este un adevarat pansament gastric si tonic hepatic.

Lucerna se poate consuma sub forma de ceai, tinctura, pulbere sau sub forma de  tablete

Nu ma gandesc sa fac o afacere din lucerna dar ar fi bine de mentionat ca acest lucru este posibil.

Nu am gasit firme care proceseaza lucerna, insa printr-o vizita scurta la magazinele de tip Plafar putem identifica cu usurinta prin amabilitatea personalului care le vinde, firmele care se ocupa cu acest lucru, ii putem contacta ulterior si putem afla daca dansii au nevoie de materie prima folosita la produsele lor, tot de la dansii putem afla si standardele la care trebuie cultivata lucerna ca altfel ne putem trezi cu o lucerna care nu poate fi procesata in medicamente si o sa o folosim doar la animale.

Cercetatorii au descoperit ca frunzele verzi ale plantei de Medicago Sativa contin opt aminoacizi esentiali care combat o serie de disfunctii din organism. Alanina si lizina maresc puterea de concentrare si reduc efectele stresului (cat de frumos ar fi daca si alte lucruri s-ar legaliza, ca nu e singurul produs care reduce efectul stresului 🙂 ).

Arginina mentine buna functionare a sistemului imunitar si previne formarea tumorilor. Histidina si prolina grabesc procesul de vindecare a ranilor. Cisteina este un protector al bolnavilor de psoriazis. Tirozina trateaza starile de depresie si reduce apetitul (sper ca nu si pe cel sexual, daca il imbunatateste cu atat mai bine, sa nu fim nevoiti sa apelam la suc de telina si la alte plante interzise prin lege). Metionina elimina deseurile din ficat si ajuta la regenerarea acestuia (daca faci prea mult abuz de alcool, asta patesti, ti se distruge ficatul, alcoolul in cantitati mari nu este recomandat pentru organism, mergem pe un pahar de vin rosu la masa si din cand in cand o palinca)
Medicago falcata (culbeceasca) este o alta specie de lucerna , care nu se utilizeaza decat in medicina populara pentru tratamentul dispneei si al durerilor de gat.

Tin minte ca bunicul meu avea o suprafata de 1Ha, cultivat cu lucerna, solul era in apropierea unei ape statatoare si planta arata foarte bine. Am fost de mai multe ori in inspectia terenului, intrau tot timpul vaci la pascut pe acel teren, se pare ca vacutelor Milka le place foarte mult aceasta planta, am participat la recoltat (ma uitam de pe margine) pe vremea aceea se facea simplu prin cosire .  Apropos de asta, n-am cosit niciodata doar am vazut cum se face, insa imi este frica sa o cosesc, de teama unui potential accident si credeti-ma ca la oamenii fara experienta accidentele de acest gen pot aparea

As dori ca sa folosesc acest procedeu vechi, fara sa bag in pamant eventualele reziduri toxice rezultate de la motocositoarea electrica, cei care nu vor sau nu stiu cum sa coseasca natural, pot achizitiona un astfel de utilaj, stiu ca si in Bricostore aveau, sunt mai multe firme care comercializeaza astfel de utilaje. Eu unul voi plati pe cineva care sa o coseasca manual.

Lucerna traieste 7-8 ani dar in cultura se mentine 4-5 ani. Lucerna rezista foarte bine la temperaturi scazute de -25 grade C  si la seceta. Are nevoie de soluri fertile, profunde, si cu panza freatica la o adancime mai mare de 2-3 m.

M-am lamurit in legatura cu lucerna, este un medicament, are multiple intrebuintari in diverse terapii  insa scopul principal pentru care doresc ca in primul an sa am plantata lucerna e ca aceasta mareste continutul de substante organice din sol si duce la o fertilizare suficienta a solului.

Concluzia : Planteaza lucerna ca o sa ai un sol productiv !!!

Productia pe care o voi obtine o voi transforma in hrana pentru animale.  Porcul, gainile si calul mananca lucerna, intrucat va fi prima productie de lucerna de pe teren va avea si alte plante, unele la fel de hranitoare pentru animale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: